Wat houdt de ziekte van Peyronie in?

De ziekte van Peyronie wordt ook wel: een kromme penis genoemd. Daar komt het eigenlijk op neer. De kromming tijdens een erectie wordt veroorzaakt door littekenweefsel in de zwellichamen van de penis. Deze kromming van de penis kan seks erg moeilijk, pijnlijk of zelfs onmogelijk maken.

De ziekte van Peyronie is een goedaardig afwijking aan de penis. De ziekte van Peyronie komt onder 3,2% van de mannelijke wereldbevolking voor, het merendeel van deze mannen heeft een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Een verkromming of verkorting van de penis gaat soms gepaard met een erectiestoornis.

Oorzaken van de ziekte van Peyronie

Er is geen eenduidige oorzaak te noemen voor het ontstaan van de ziekte van Peyronie. Erfelijkheid kan een rol spelen bij de ontwikkeling maar ook infecties of afwijkingen in de vaatwanden (verkalking) van de penis kunnen oorzaken zijn. Als laatste kunnen ook beschadigingen van de penis het risico op Peyronie verhogen. Beschadigingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door letsel zoals slaan of door overstrekking tijdens de erectie.

Symptomen die wijzen op de ziekte van Peyronie zijn pijn tijdens een erectie, het krommen van de penis en soms het verkorten van de penis tijdens een erectie en erectiestoornissen. Ook is een verharding van de peniswand voelbaar.

Behandeling van de ziekte van Peyronie

Wanneer de kromming van de penis dusdanig zorgt voor belemmering van het seksleven en andere ongemakken veroorzaakt kan een chirurgische correctie van de penis een oplossing bieden. Andere behandelmethoden die kunnen worden toegepast zijn injectie therapie, behandeling met medicatie of zalven of behandeling met ultrasone golven. De behandeling die wordt toegepast is afhankelijk van de ernst van de aandoening.