Wat is een erectie

Wanneer de penis hard en stijf wordt spreekt men van een erectie. Een erectie kan ontstaan door seksuele prikkeling maar kan ook spontaan ontstaan. Naast het stijf en hard worden van de penis neemt de penis vaak ook toe in omvang en lengte. De penis gaat rechtop staan in plaats van dat hij hangt. De leeftijd waarop een eerste erectie ontstaat is bij iedereen verschillend maar zal meestal rond de puberteit zijn. Op jongere leeftijd is een erectie nog niet nuttig omdat het kind nog niet geslachtsrijp is en penetratie niet nodig is.

Hoe ontstaat een erectie?

img/pic1.jpg

De meeste erecties ontstaan onder invloed van opwinding. Opwinding kan ontstaan doordat zintuigen als ogen, neus en mond geprikkeld worden. Door prikkeling van de zintuigen worden er signalen via de zenuwbanen vanuit de hersenen naar de onderbuik overgebracht. Als reactie hierop zullen de spieren van het gladde spierweefsel rond de aanvoerende bloedvaten ontspannen. Hierdoor worden de bloedvaten van de zwellichamen van de penis wijder en kunnen zich met meer bloed vullen.

Op de penis bevinden zich in totaal 3 zwellichamen. Wanneer deze met bloed gevuld worden zullen deze opzwellen waardoor de penis langer en dikker wordt en rechtop zal gaan staan. De erectie zal aanhouden zolang er zenuwprikkels aanwezig zijn. Het mannelijke hormoon testosteron heeft invloed op de erectie.

"Als er regelmatig een probleem is met het krijgen en het behouden van een erectie, dan spreken we van een erectiele disfunctie ofwel een erectiestoornis."