Vermindering spermakwaliteit

De kwaliteit van het sperma neemt af naarmate de leeftijd toeneemt en ook heeft de leefstijl invloed op de kwaliteit van het sperma. Zo is roken bijvoorbeeld slecht voor de kwaliteit van je sperma en kan een gezond voedingspatroon een positieve invloed hebben.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het sperma van een man zelfs al halverwege de 30, dus zo rond het 35ste levensjaar kan afnemen. Eerder werd gedacht dat dit pas op latere leeftijd gebeurde. Een vermindering van de kwaliteit van het sperma zorgt voor minder kans op nageslacht. Uit het onderzoek bleek ook dat na het 45ste levensjaar ook het volume van de zaadlozing sterk afneemt.

Een ander opvallende ontdekking tijdens het onderzoek was dat oudere mannen met een leeftijd boven de 55 meer kans hebben om dochters te krijgen.

Wat zijn de oorzaken?

De grootste oorzaak voor de vermindering van de spermakwaliteit zijn veranderingen die plaatsvinden in het lichaam naarmate men ouder wordt. Daarnaast heeft een ongezonde leefstijl een negatieve invloed op de spermakwaliteit. Roken, overgewicht en teveel alcohol gebruiken bevorderen de spermakwaliteit niet.

Daarnaast is uit diverse onderzoeken ook gebleken dat bijvoorbeeld veel fietsen de spermakwaliteit kan verminderen en ook het gebruik van veel cosmetische producten als aftershave, deodorant en parfum een negatieve invloed hebben.

Lees hier alles over Het verbeteren van de spermakwaliteit