Relatie- en sekswijzer

Seks is een belangrijk onderdeel in ons leven en ook in een relatie. Het is iets intiems en exclusiefs tussen jou en je partner. Hoewel seks door iedereen anders beleefd wordt, hebben velen een ding gemeen: 'Waarom is de seks niet meer zo spannend als in het begin van een relatie?'. Relatie en seks bestaan uit een aantal fasen. In onderstaand overzicht worden deze verschillende fasen toegelicht, wellicht kun je hier een aantal tips opdoen.

Verschillende relatie fasen

Relatie 1-3 jaar: Pioniersfase

In elke nieuwe relatie staan passie en verliefdheid vooraan. Bij verliefdheid gieren de hormonen door het lichaam heen en daardoor wordt er veel tijd genomen voor erotische en intieme activiteiten. Tijdens deze periode hebben partners veel en vaak seks met elkaar. Dit komt niet alleen door de verliefdheid. We nemen er er ook meer tijd voor omdat het allemaal nieuw en ongekend is in een nieuwe relatie. Het is lekker spannend om elkaar op deze manier te leren kennen om elkaar veel plezier te bezorgen. Dit is een zeer belangrijke fase in de relatie, omdat hier de basis wordt gelegd voor de rest van de fasen. En hoe meer vertrouwen er in het begin van de relatie aanwezig is, hoe beter de relatie kan worden.

Relatie 3-7 jaar: Doorgroei fase

Na 3 tot 7 jaar relatie gaan steeds meer stellen meer tijd maken voor andere dingen zoals hobby's, werk, ontspanning met vrienden en kennissen. Het wordt rustiger met seks en er komt als ware een vaste routine voor alles in de relatie. Er wordt meer gekeken naar de toekomst plannen zoals samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. De man ervaart de seks dan ook anders dan de vrouw in deze fase, dus de verschillen worden nu heel duidelijk. Terwijl het bij de man nu meer een ontlading van seksuele spanning en bij de vrouw is het opbouwen van seksuele spanning. Om het kort uit te leggen; de vrouw wil nog altijd passie en kwaliteit en de man wil vaker seks, zonder echt op de kwaliteit van de seks te letten. De verliefdheid kan uiteraard wel terugkomen maar dat zal waarschijnlijk van korte duur zijn. De intimiteit wordt steeds belangrijker ervaren dan seks. Bij de vrouwen is het echter vaker het geval. Mannen beginnen de passionele seks te vervangen door routine.

Relatie: 7-20 jaar: Consolidatie fase

Na 7 tot 20 jaar samenzijn worden dingen en activiteiten die voorheen als leuk werden gezien als heel normaal ervaren. Er is niets spannends meer aan. Alles gaat gewoon zoals het altijd al gaat en is routine geworden ook sociale activiteiten en hobby's e.d. De activiteiten zijn dan als ware een afwisseling geworden in de relatie. Een relatie kan op dat moment ook een saaie sleur worden omdat partners alles van elkaar weten en er niets meer nieuw is. Bovendien als er kinderen bij gekomen zijn, gaat veel energie daar naar uit en hebben partners minder tijd om lekker intiem samen te zijn. Zo blijft dat vaak tot dat de kinderen bijvoorbeeld weer naar school gaan. Vrouwen willen deze periode vaak de tijd terug die ze begin van de relatie hadden terwijl mannen daar geen waarde aan hechten.

Relatie > 20 jaar: Herontdekking fase

Als de kinderen het huis uit zijn is er weer meer tijd voor de intieme dingen. De relatie begint weer op te bloeien en de seks hoeft niet meer ''gepland'' te worden. Vanaf dan is er altijd tijd voor en niet alleen als de kinderen naar bed zijn of ergens gaan logeren. De relatie wordt weer opnieuw ontdekt en de partners kunnen weer samen leuke dingen ondernemen.