Ochtenderecties

img/ochtenderectie.jpg

Dagelijks komen bij zowel jonge als oudere mannen ochtenderecties voor. Dit is een heel normaal verschijnsel en betekent niet direct dat een man op dat moment opgewonden is of over seks heeft gedroomd. Tijdens de slaap krijgt de man ongeveer 5 keer een spontane erectie die ongeveer 15-30 minuten aanhouden. Een ochtenderectie verdwijnt vanzelf weer.

Het ontstaan van een ochtenderectie

Een ochtenderectie gebeurt spontaan zonder enige reden of aanleiding en ontstaat tijdens de REM slaap. De REM slaap is de meest ontspannen fase van de slaap. Dit is ook de fase dat je droomt en deze dromen onthoudt. Tijdens de REM slaap is ook het testosteronspiegel het hoogste. Dit is meestal tussen 04:00 uur en 08:00 uur. De belangrijkste oorzaak van ochtenderecties lijkt te zitten in de hormoonspiegel en de hoge concentratie testosteron tijdens de REM slaap. Zogenaamde neuroreflexen worden gestimuleerd tijdens de REM slaap waardoor spontane ochtenderecties ontstaan.

Verandering van ochtenderecties

Naarmate men ouder wordt veranderen ook de ochtenderecties. De sterkte en hardheid van de ochtenderecties worden minder naarmate de leeftijd toeneemt. Door verandering in de hormoonspiegel kunnen erectie vaker en ook op andere tijdstippen ontstaan. Iemand met een erectiestoornis zal minder vaak ochtenderecties krijgen, ook kunnen bepaalde medicijnen zorgen voor verandering in hormoonspiegel waardoor geen ochtenderecties ontstaan.

Doe de postzegeltest

De postzegeltest is een oude methode om te kijken of je nog spontane (ochtend)erecties krijgt. Je plakt een aantal postzegels als rolletje om je penis. Hebben ze de volgende ochtend losgelaten dan heb je waarschijnlijk een spontane erectie gehad, anders waarschijnlijk niet.