Erectie stoornis

Wat te doen bij een erectiestoornis?

Erectiestoornissen zijn vaak met succes te behandelen. Er zijn verschillende manieren om het probleem op te lossen. Soms is het nemen van simpele maatregelen al genoeg, zoals stoppen met roken, matigen met alcohol en geen drugs meer gebruiken. Ook het verminderen van de inname van bepaalde medicijnen in overleg met de arts kan een oplossing bieden.


Doe zelf een test

Door deze zelftest te doen, kunt u bepalen of u last heeft van een erectiestoornis. De situaties die in de vragen beschreven worden, zijn van de afgelopen 6 maanden. Deze test is geen vervanging van een medisch advies.

Vragen

Score

1. Erectie

Hoe vaak hebt u de afgelopen 6 maanden problemen gehad met het krijgen of behouden van uw erectie?

2. Penetratie

Hoe vaak in de afgelopen 6 maanden is het voorgekomen dat uw penis door seksuele stimulatie stijf genoeg was om te penetreren (binnen te gaan)?

3. Behouden

Hoe vaak kon u de afgelopen 6 maanden uw erectie behouden, nadat u uw partner had gepenetreerd (was binnengegaan)?

4. Volhouden

Hoe moeilijk was het de afgelopen 6 maanden om uw erectie te behouden tot de geslachtsdaad voltooid was?

5. Bevredigend

Hoe vaak was het de afgelopen 6 maanden bevredigend voor u wanneer u probeerde geslachtsgemeenschap te hebben?

Uw score is:

Bij een score van 21 punten of minder, kan het duiden op een erectiestoornis. Wij adviseren u dit te bespreken met uw (huis)arts.

Wanneer problemen als het krijgen en het behouden van een erectie zich regelmatig herhalen is het verstandig contact op te nemen met uw arts. Dit om te voorkomen dat het probleem erger wordt en een oplossing te vinden voor het probleem. Een erectiestoornis kan ook betekenen dat er iets anders in het lichaam aan de hand is zoals suikerziekte, een te hoge bloeddruk of een hartziekte. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met uw arts wanneer u langdurig last heeft van deze problemen.

Lichamelijk onderzoek

Bij een lichamelijk onderzoek wordt er gekeken of de voorhuid niet te strak zit en of er geen verdikkingen op de zwellichamen van de penis te voelen zijn. Ook wordt er gekeken naar de zaadballen. Wanneer de zaadballen erg klein zijn kan dit duiden op een te laag testosterongehalte in het bloed. Soms wordt er gebruik gemaakt van een methode waarbij er 's nachts een klein apparaatje geplaatst wordt om te kijken of er dan spontane erecties ontstaan. Het kan ook zijn dat de bloedvaten in het bekken niet goed functioneren. De arts kan het onderzoeken door te voelen naar het kloppen van de bloedvaten in de lies of de knie. De zenuwbanen(bepaalde reflexen) kunnen ook onderzocht worden.