Gezonde prostaat

img/gezonde-prostaat.jpg

De prostaat bevindt zich bij mannen onder de blaas en is belangrijk voor onder andere de spermaproductie. Naarmate de leeftijd toeneemt krijgen mannen steeds vaker te maken met prostaat problemen. Veelvoorkomende problemen zijn ontstekingen in de prostaat en een vergrote prostaat, dit kan voor pijnlijke klachten zorgen. Tevens is het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker aanwezig. Een goede verzorging van de prostaat om deze in goede conditie en gezondheid te houden is daarom van groot belang.

Symptomen en klachten prostaat problemen

Een veelvoorkomend probleem is een ontsteking van de prostaat, klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Branderig en pijnlijk gevoel tijdens het plassen en de zaadlozing
  • Koorts
  • Ernstige vermoeidheid

    Een ander veelvoorkomend probleem is een vergrote prostaat, ook wel BPH genoemd. De prostaat blijft groeien en kan op latere leeftijd voor problemen zorgen doordat deze tegen de blaas aandrukt. Doordat de prostaat vergroot is drukt deze de plasbuis samen waardoor de controle over de blaas minder wordt. Klachten die kunnen optreden bij een vergrote prostaat zijn:

  • Voortdurende aandrang om te plassen ook als je net bent geweest
  • Moeite om de urine om gang te laten komen
  • Een zwakker straal urine en kleine beetjes plassen
  • Lekken of druppen van de urine
  • Soms kleine beetje bloed in de urine

Behandeling van prostaat problemen

Een ontsteking aan de prostaat kan het gevolg zijn van een bacterie, in dit geval wordt het meestal behandeld met antibiotica ook kan het een andere oorzaak hebben in dit geval is de behandeling per persoon verschillend. Voor de een werkt een ander dieet of warmte, bijvoorbeeld het nemen van een warm bad. Soms schrijft de huisarts andere medicatie voor of zijn er alternatieve geneesmiddelen die een verzachtende werking kunnen hebben.

Een vergrote prostaat kan behandeld worden met medicijnen die de prostaat doen krimpen of ontspannen zodat klachten verminderd kunnen worden. Er bestaat ook ingrepen of operaties waarbij een deel van de prostaat verwijderd wordt.

Wat kun je zelf doen om de prostaat gezond te houden?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn daarom ook een aantal belangrijke tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw prostaat gezond blijft. Daarnaast kun je preventief gebruik maken van natuurlijke middelen ter ondersteuning van een gezonde prostaat.

1. Eet gezond Een gezonde voeding is erg belangrijk voor behoud van een gezonde prostaat. Eet voldoende fruit, hierin zitten veel anti-oxidanten welke een gunstige invloed hebben op de prostaat. Broccoli en tomaten bevatten stoffen die een beschermende werking hebben tegen prostaatkanker. Ook bloemkool en spruitjes bevatten beschermde stoffen. Selenium blijkt ook een beschermende werking te hebben, selenium komt veel voor in noten, vis, ei, rijst en kip. Een beperkte inname van rode wijn heeft ook een positieve invloed.

2. Beweeg voldoende Voldoende beweging is ook erg belangrijk voor een gezonde prostaat. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die regelmatige bewegen 30% minder kans hebben op prostaat- en erectieproblemen.

3. Voldoende seks Het geregeld hebben van seks heeft ook een positieve invloed op de prostaat.

Pro 7 helpt je prostaat gezond te houden