Besneden penis

Besnijdenis van de penis is het weghalen van de voorhuid van de penis. De ingreep is vrij eenvoudig, een ziekenhuisopname is hiervoor niet nodig. In 2006 was ongeveer 30% van de mannelijke wereldbevolking besneden. De meestvoorkomende redenen van besnijdenis zijn culturele redenen en medische redenen.

Culturele besnijdenis

De meeste besnijdenissen worden uit religieuze overtuigingen uitgevoerd. Door Joden en Islamieten wordt een besnijdenis nog altijd uitgevoerd als onderdeel van een godsdienstig ritueel. Bij bijvoorbeeld primitieve stammen wordt de besnijdenis ook uitgevoerd als onderdeel van een rituele gebeurtenis.

Medische besnijdenis

Een besnijdenis wordt ook regelmatig uitgevoerd om medische redenen. Een medische reden kan bijvoorbeeld zijn een vernauwing van de voorhuid waardoor je pijnt kunt ervaren bij een erectie en waardoor het ook lastig is om de eikel goed schoon te houden.

Andere medische redenen zijn bijvoorbeeld terugkerende ontstekingen aan de eikel en afwijkende urinewegen. Kanker aan de penis komt ook minder vaak voor bij mensen die besneden zijn. Verschillende onderzoeken laten ook zien dat besnijdenis wellicht het risico op het krijgen van HIV kan verlagen, toch lijkt het dragen van een condoom veel belangrijker om HIV te voorkomen.

Hygiëne

Hygiëne lijkt ook een belangrijke reden voor besnijdenis te zijn. Bij een onbesneden penis kan er gemakkelijker smegma onder de voorhuid blijven zitten. Hier heb je bij een onbesneden penis minder last van. Toch is het zo als je een goede hygiëne hebt en de penis en eikel regelmatig schoonmaakt je hier ook heen last van hebt.

Besnijdenis en seksualiteit

Over het effect van een besnijdenis op het seksleven zijn verschillende meningen. De een geeft aan minder gevoeligheid te ervaren in de eikel, voor de een is dit gewenst, voor de ander juist niet. Anderen ervaren juist weer meer gevoel en een verbetering van de seksualiteit.

Soms kan het ook zo zijn dat er een andere masturbatie techniek gebruikt dient te worden of zelfs glijmiddel nodig is. Dit is afhankelijk van het soort besnijdenis dat uitgevoerd is.

Wat vrouwen van een besneden penis vinden

Vrouwen merken over het algemeen weinig verschil tussen besneden en onbesneden penissen. Slechts een klein deel van de vrouwen ervaart minder lekkere seks met een besneden man. Een groter deel van de vrouw ervaart juist betere seks met een besneden man. Ook lijken stellen waarvan de man een besneden penis heeft vaak meerdere orgasmes te krijgen en blijft de erectie van de man langer in stand. Zo lijkt een besneden penis dus juist een voordeel te zijn.